Egyedi bútor - a lépcső

Az egyedi bútorok közül talán a lépcsők megtervezése és elkészítése igényli a legnagyobb szakértelmet, ezért fontos, hogy alaposan meggondolja, melyik asztalos szakemberre bízza ezt a feladatot.

egyedi bútor - cseresznyefa lépcső bükkfa lépcső, különleges egyedi bútor tömör fa lécső
Hogy mit veszíthet vele, ha nem hozzáértő asztalos szakemberrel készítteti el lépcsőjét?
Általánosságként is igaz az, hogy ha az egyedi bútorok mellett dönt, akkor sokkal nagyobb eséllyel illeszkednek bele az elkészült darabok otthonába, mintha boltban vásárolna kész bútort - mind méretükkel, mind színvilágukkal, mind stílusukkal. A lépcsőkre sokszorosan is igaz ez az állítás, ha nincs megfelelően elkészítve, az sokkal nagyobb kényelmetlenséget tud okozni, mint mondjuk egy, a tervezettől némileg eltérő méretűre sikeredett szekrény, sőt, egy rossz lépcső még akár életveszélyes is lehet. Hogy konkrétan mik a nem megfelelő egyedi lépcsők buktatói?
 • nagyon veszélyes és kényelmetlen, ha nem megfelelő a lépcsőfokok magassága és szélessége. Ha túl magas a lépcsőfok, nem kényelmes a lépcsőn járni. A túl széles lépcsőfokokban könnyű megbotlani, a túl keskenyekről pedig könnyen lecsúszhatunk. Szintén veszélyekkel jár, ha a lépcső elkészítésekor nem veszik figyelembe, hogy kisgyermek is van a családban.
 • az egyedi bútorok egyik nagy előnye a szabad anyagválasztásban rejlik. Egy jó asztalos mester pontosan tisztában van vele, hogy milyen anyagokból lesz a lépcső hosszú életű, és mely anyagok biztosítják a hangtalan lépteket. Ön tudja, milyen érzés, mikor egy silány, nem ócska minőségű lépcső recseg-ropog a lába alatt? Ha igen, akkor pontosan tudja, miről beszélünk.
 • egy jó asztalos szakember nemcsak a szakmai kérdésekhez ért, hanem jó ízléssel is rendelkezik, így az Ön elképzeléseivel összhangban tervezi meg azt a lépcsőt, ami aztán otthona egyik fő ékessége lesz.
 • sok pénzt és időt takaríthat meg, ha sikerül egy jó asztalos szakembert találnia. A legtöbb egyedi bútorhoz hasonlóan ugyan a lépcsőkre is igaz az, hogy egy kicsit többe kerülnek, és egy kicsit többet kell várni rájuk, mintha a boltban megvásárolná az első szembejövő feljárót. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy mennyi bosszúságot, kényelmetlenséget, elpazarolt időt, veszélyt és plusz költséget rejt magában egy nem megfelelő lépcső, összességében biztos, hogy rengeteg pénzt és időt takarít meg, ha egyedi lépcsőt készíttet. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy jól funkcionáló, igényes lépcső még az ingatlan értékét is jelentősen növeli!
diófa lépcső felülről egyedi bútor - diófa lépcső elölről
És hogy milyen esetekben érdemes elgondolkodni az egyedi lépcső elkészítésén?
 • új lakások, házak építésekor
 • padlás beépítésénél
 • galéria kialakításakor
 • épületek felújításakor
 • ha nem jól funkcionál a régi lépcső (túl meredek, recseg-ropog a lábunk alatt, mindig lecsúszik róla a lábunk, vagy éppen megbotlunk benne
 • ha rossz még csak ránézni is a régi lépcsőnkre
 • költözéskor, ha nem tetszik, és nem felel meg az igényeinknek az előző tulajdonos által használt lépcső (például mert nem elég biztonságos gyermekeinknek)