Hogyan válasszuk ki az ideális szakembert az asztalos munkák elvégzésére?

Ha eldöntöttük, hogy egyedi bútorokat szeretnénk otthonunkba, akkor nincs más hátra, minthogy megtaláljuk a megfelelő asztalos szakembert. Egyszerűnek tűnő, mégis lényeges lépés, ami nagyon megkönnyítheti, de akár meg is nehezítheti a dolgunkat. Mire érdemes hát odafigyelni?

Ha bútort vásárolunk, akkor többnyire az ár-érték arány, az esztétikum és a praktikum alapján döntünk. Ha egyedi bútort készíttetünk, akkor azt az asztalos mestert kell megtalálnunk, aki ugyanezen szempontok figyelembevételével nyújtja nekünk a legmagasabb minőségű szolgáltatást. Pontokba szedve összefoglaljuk, hogy miről ismerhető fel az az asztalos, akinek nagy valószínűséggel elégedettek leszünk a munkájával:
  1. Referenciák - rengeteget számít, ha egy asztalos mester, vagy egy egyedi bútorok kivitelezésével foglalkozó cég tud nekünk referenciákat mutatni. Ez a tény már önmagában is azt mutatja, hogy nincs takargatnivalójuk, és magas minőségű asztalos munkák elvégzésére képesek. Ha végignézzük az elkészített egyedi bútorokat, akkor megtudjuk, hogy az adott asztalosok mennyire ügyesek a kivitelezésben, és mennyire kreatívak, fantáziadúsak.

  2. Odafigyelés - csak olyan asztalosra érdemes bízni egyedi bútoraink elkészítését, aki valóban odafigyel az igényeinkre. Ha azt érezzük, hogy elképzeléseink ismertetését, és a tervezés folyamatát rövidre akarja zárni, és végig sem hallgatja szinte, amit mondunk, akkor itt az ideje váltani, és másik szakembert keresni. Ha ugyanis az elképzeléseinket meg sem hallgatják, akkor valószínűleg az elkészített egyedi bútor is merőben máshogy fest majd, mind amilyenre mi gondoltunk.

  3. Ötletesség - vannak olyan asztalos szakemberek, akik ha nagyon pontos és részletes elképzeléseink vannak, akkor azt profin kivitelezik. De lehet, hogy nekünk nem erre van szükségünk, hanem mondjuk, csak nagy vonalakban látjuk magunk előtt leendő bútorunkat, esetleg nem is tudunk mást mondani néhány szemponton és a bútor színén kívül. A jó szakember többféle lehetőséget felkínál, ötletes megoldásokat javasol, és elmondja, melyik megoldásnak milyen előnyei és hátrányai vannak.

  4. Plusz szolgáltatások - fontos szempont lehet az is, hogy olyan céggel kiviteleztessük egyedi bútorainkat, amelyik plusz szolgáltatásokat is kínál. Ilyen lehet például az ingyenes tervezés és felmérés, vagy esetleg a látványtervek elkészítése.