Tetszőleges szöveg/kép
Tetszőleges szöveg/kép
Tetszőleges szöveg/képEgyedi bútorok ápolása

A jó minőségű anyagokból igényesen elkészített egyedi bútorok akár évtizedeken keresztül is szolgálhatnak bennünket. Ehhez azonban az is kell, hogy megfelelően ápoljuk őket.

Természetesen a megfelelő bútorápolással sem érhetünk el csodákat. A olcsó, silány anyagokból készült bútorok élettartama sosem fog versenyezni a tömörfából készültekével, de a gondos ápolás több évet is számíthat!
Egyedi bútoraink ápolásának alapja az, hogy megóvjuk őket a külső káros hatásoktól. Ha nem figyelünk oda, egy-egy drasztikusabb viráglocsolással maradandó károsodást okozhatunk bennük, de egy forró vasalónak, vagy a túlterhelésnek is meglesznek a nyomai. Sőt, még a túlzott napsütés is kárt tehet egyedi bútorunkban, és kellemetlen színfakulást eredményezhet.
A heti nagytakarítás során érdemes időt és energiát szánni egyedi bútoraink ápolására is, mert szépségükkel és hosszú élettartamukkal így bőségesen meghálálják a törődést. A legfontosabb lépés a portalanítás. Pakoljunk le a bútorokról, majd finom, puha, száraz kendővel törölgessük át a felületeket. Ha van porallergiás a családban, akkor ez a művelet különösen fontos (persze akkor egy alapos szellőztetés, és az érintett családtag távolmaradása is ajánlott). Ha sok időnk van, akkor néha érdemes elhúzni a faltól az egyedi bútorokat is, így egyébként takarásban lévő részeket is elérjük.
Ma már kaphatók speciális bútorápoló készítmények, amelyekkel profi módon oldhatjuk meg egyedi bútoraink ápolását. A legjobb tisztítószerek hatására bútoraink hosszú ideig megőrzik eredeti fényüket. Fontos tudni, hogy a kezeletlen felületű bútoroknak árthat a túlzott nedvesség, ezért érdemes óvatosan adagolni a többnyire folyékony bútorápolókat. Ezek egyébként legtöbbször viaszt tartalmaznak.
Ha egyedi bútorunk valami miatt koszos, foltos lesz, akkor ha lehet, ne próbáljuk meg vegyszerekkel orvosolni a problémát, mert ezek súlyos károkat okozhatnak a bútorok felületén. A súrolószereket pedig messziről kerüljük el! Első körben próbáljuk egy enyhén nedves kendővel leszedni az oda nem illő anyagot, ha ez nem sikerül, akkor gyenge ecetes oldattal próbálkozzunk.
Ha van porallergiában szenvedő családtagunk, akkor különösen fontos, hogy a kárpitozott felületeket legalább évente atkátlanítsuk. Ez a lépés a rendszeres takarítással karöltve jelentősen csökkentheti allergiás szeretteink panaszait!